Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, üniversiteye hazırlık süreçleri ve eğitim teknolojilerinin önemi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Eğitimde yenilikçi yaklaşımlar ve öğrenci başarısını artırma hedefleriyle ilgili detayları keşfedin.
Ruken KADIOĞLU-Emirhan YÜZÜGÜLDÜ/ANKARA, (DHA) – Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son zamanlarda üniversiteye hazırlanan öğrencilerin, öğretmenler ve veliler dahil olmak üzere, okul içinde paylaşılan kitaplar ve materyaller dışındaki yardımcı kaynaklara yöneldiklerini belirtti. Tekin, bu kaynakların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmadığını vurgulayarak, “Bu yardımcı kaynaklar, bizim açımızdan sıkıntılı. Hiçbir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tasdik edilen kaynaklar değil” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından lise öğrencilerine yönelik oluşturulan yapay zeka destekli ‘MEBİ’ platformu, Ankara’da Gazi Anadolu Lisesi’nde düzenlenen bir programla tanıtıldı. Programa; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Bakan Tekin, eğitim ve öğretim ortamlarını hem fiziksel anlamda hem de içerik olarak dünyanın en gelişmiş ülkeleriyle rekabet edebilecek düzeye getirmek için yoğun çaba harcadıklarını belirtti. “Bu yıl 9. sınıf öğrencilerimizin muhatap olduğu ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ tam da böyle bir çabanın ürünüdür” ifadesini kullandı.
‘Teknolojik Altyapımızı Geliştiriyoruz’
Bakan Tekin, 20 yıl önce okulların fiziksel altyapısının yetersiz olduğunu hatırlatarak, “Bugün ise okullarımız fiziki yapı itibariyle dört dörtlük hale dönüştü. Ancak bunları yeterli bulmuyoruz. Teknolojik altyapımızı da geliştiriyoruz. Şu anda neredeyse tüm okullarımız, en ücra yerlerde dahil olmak üzere, internet altyapısına sahip. Ayrıca, öğretmenlerimizin internet erişimi sağlandı ve sınıflara ‘etkileşimli tahta’ olarak bilinen akıllı tahtalar yerleştirildi. Birleşmiş Milletler’in (BM) raporlarına göre, dünyada 625 bin sınıfta akıllı tahta bulunan tek ülke durumundayız” dedi.
Bakan Tekin, “EBA adlı platformumuz sayesinde, istediğiniz her türlü veriye ulaşabiliyorsunuz. Ancak, üniversiteye hazırlanan öğrencilerin, öğretmenlerin ve velilerin, okulda paylaştığımız kitaplar ve materyaller dışındaki kaynaklara yöneldiklerini gözlemledik. Bu kaynakların, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmadığını belirtmek isterim. Talim Terbiye Kurulu Başkanlığımız bu kaynakları incelememiştir. Dolayısıyla, bu kitapların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından incelendiği ve sınav süreçlerinde katkıda bulunacağı düşünülmemelidir” şeklinde konuştu.
‘ÖSYM’nin Sorduğu Sorular Tamamen Bizim Müfredatımızda’
Bakan Tekin, okullardaki öğretmenlerin, dışarıdaki merdiven altı kurslardaki öğretmenlerle kıyaslanamayacağını belirterek, “En doğru bilgiyi verecek olanlar, bizim okullarımızdaki öğretmenlerimizdir. Liselere geçiş sınavını doğrudan Milli Eğitim Bakanlığı yapmaktadır. Üniversiteye yerleşme sınavlarını ise ÖSYM yürütmektedir. ÖSYM ile sürekli iş birliği içerisindeyiz ve soruların müfredatımıza uygun şekilde hazırlanmasını sağlıyoruz. ÖSYM’nin sorduğu sorular, tamamen bizim müfredatımızla örtüşmektedir” dedi.
Bakan Tekin, tüm bu nedenlerle gençlere yeni bir kaynak ihtiyacını karşılamak üzere yeni bir hizmet sunmayı hedeflediklerini ifade etti. “Son 1-1,5 yıl içerisinde, eğitim teknolojilerindeki yeni gelişmeleri sistemimize entegre ettik ve yeni teknolojiler geliştirdik. Bugün tanıtımını yaptığımız yapay zeka destekli model, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerimizin YKS sınavlarına yönelik yoğun bir şekilde kullanacakları bir kaynak olacaktır. 9. sınıfa yeni başlayan öğrencilerimiz de Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde eğitimlerine devam edecek ve bir üst kademe geçiş sınavına en iyi şekilde hazırlanacaklardır” diyerek sözlerini tamamladı. (DHA)
Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.
Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.