‘Çocukların yüzde 75’i odasında elektronik cihazla uyuyor’

İSTANBUL,(DHA)- OLUŞTURDUĞU çalar saat programı ile kullanıcıların gününü disipline etmeyi hedefleyen onlinealarmkur.com’un kurucusu Burak Özdemir, bu doğrultuda imza attığı online anketle Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kullanıcılarının uyku …

Yayınlama: 06.12.2024
4
A+
A-

Günlük rutinleri düzene sokmayı amaçlayan onlinealarmkur.com’un kurucusu Burak Özdemir, gerçekleştirdiği online anketle Türkiye’nin farklı bölgelerindeki kullanıcıların uyku alışkanlıklarını inceledi. Özdemir, “Elektronik cihazlardan gelen alarm sesi, çoğu insan için uykunun sonlanıp günlük koşuşturmanın başladığının habercisidir. Çocukların %75’i, yetişkinlerin ise %70’i alarm kurmak için yatak odalarında elektronik cihazlar bulunduruyor. Z kuşağı ise genellikle gece saat 24:00’te uyuyor,” dedi.

Yapılan anketin katılımcılarının %60’ı 18 yaş altı bireylerden oluştu. Bin 145 kişinin katıldığı ankete göre, Türkiye’de en çok 23:00-23:59 aralığında yatılmakta. Z kuşağının büyük kısmı bu saatlerde uykuya dalarken, sabah 07:00-07:59 arasında uyanıyor. 18 yaş altı grubundaki bireyler ise genellikle 22:00-22:59 arasında yatağa giriyor.

“İş ve eğitim hayatı uyku düzenini şekillendiriyor”

Anket sonuçlarını değerlendiren Özdemir, “Uyku alışkanlıkları yaş gruplarına ve bölgelere göre değişiyor. 18 yaş altı bireyler genellikle daha erken saatte yatağa girerken, büyükşehirlerde gece yarısından sonra uyuma eğilimi daha yaygın. En dikkat çekici bulgu ise tüm gruplarda sabah 07:00-07:59 aralığının en yaygın kalkış saati olması, bu da iş ve eğitim hayatının uyku düzenini şekillendirdiğini gösteriyor,” ifadelerini kullandı.

“Büyükşehirlerde uyku saatleri daha geç”

Anketin bulguları, büyükşehirlerde yaşayanların gece yarısından sonra uyumayı tercih ettiğini gösteriyor. Özdemir, “Marmara Bölgesi’ndeki katılımcılar, genellikle 00:00-00:59 arasında uyumayı tercih ederken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen katılımcılar daha erken saatlerde yatmayı seçiyor. İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde gece geç saatlere kadar ayakta kalma eğilimi daha yaygın,” dedi. Ayrıca, “Doğu’ya doğru gittikçe, vatandaşlar daha erken saatlerde uyumaya başlıyor, bu da uyku düzenimizi etkileyen bölgesel farkları ortaya koyuyor,” diye ekledi.

“Kullanıcılarımıza huzurlu bir uyku sunmayı hedefliyoruz”

Online alarm platformunun hikayesinin Özdemir’in öğrencilik yıllarına dayandığını belirten kurucu, “Sabahları uyanmakta büyük zorluk çektiğim dönemlerde, farklı alarm türleri denedim ama çoğu zaman başarısız oldum. Bir bilgisayar mühendisi olarak kendi alarm programımı geliştirmeye karar verdim. Bu program, kullanıcıların gözlerini rahatça kapatabilmelerine olanak tanıyor,” dedi.

“En çok alarm ihtiyacı büyük şehirlerde”

Uyku düzeninde, trafik ve işyeri ya da okula uzaklık gibi faktörlerin etkili olduğunu belirten Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Katılımcılarımızın çoğu büyükşehirlerden, özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerden. Bu da alarm kurmaya en çok ihtiyaç duyan kitlenin kalabalık şehirlerde yaşayanlar olduğunu gösteriyor. Bunun, günlük yaşamın temposu ve uzaklık gibi etkenlerden kaynaklandığını biliyoruz. Bu yüzden platformumuzda daha kişiselleştirilebilir çözümler sunmaya devam edeceğiz.”


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.