YÖREX 2023’te coğrafi işaretlerin önemi vurgulanarak, yerel ürünlerin korunması ve tanıtımına dikkat çekildi. Bu etkinlik, bölgesel zenginliklerin sürdürülebilirliği ve ekonomik kalkınma açısından büyük bir fırsat sundu.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA) – Antalya Ticaret Borsası (ATB) öncülüğünde bu yıl 13’üncüsü gerçekleştirilen Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’in açılış töreninde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Hisarcıklıoğlu, “Şu ana kadar 27 ürünümüz Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili aldı, 70 ürünümüz ise bu süreçte beklemekte” şeklinde konuştu.
ANFAŞ Fuar Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte, Anadolu Ateşi dans grubu da bir gösteri sunarak katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Törende konuşan Hisarcıklıoğlu, YÖREX’in Anadolu’ya özgü ürünlerin buluşma noktası olduğunu vurgulayarak, bu fuarın ticari anlamda büyük katkı sağladığını belirtti. Üreticiler ile perakende zincirlerinin ve e-ticaret platformlarının bir araya geldiği bu fuarda, stantlarda iş görüşmelerinin gerçekleştirildiğini ifade etti.
‘Markalaşmanın Temeli Patent’
Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaret tescil belgesi alan ürünlerin yaklaşık %45’inin oda ve borsalar tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. “Para kazanmanın yolu markalaşmadan geçiyor, markalaşmanın yolu ise patent almaktan geçiyor. Patent almadan markalaşmak mümkün değil. İlk adım olarak Türk Patent Kurumu’na başvurmalı ve ürününüzün patentini almalısınız. İkinci adımda ise Avrupa Birliği’nde tescil ettirmelisiniz. Bu alanda biraz gerideyiz; şu an itibarıyla 27 ürünümüz AB’den coğrafi işaret tescili aldı, 70 ürünümüz ise sırada bekliyor” dedi.
Dünya Sıralamasında İkinciyiz
Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak da coğrafi işaretler konusunda dikkat çeken bilgiler paylaştı. Durak, “Ülkemizde coğrafi işaret korumasının başladığı 1995 yılından itibaren ilk 10 yılda tescil sayısı sadece 69 iken; bu sayı 2005-2015 yılları arasında 105, 2015-2023 yılları arasında ise 1328’e ulaşmıştır. Bugün itibarıyla coğrafi işaret tescil sayımız 1639’a ulaştı. Halen işlemleri devam eden 600’den fazla başvurunun da başarılı bir şekilde tescil edilmesiyle birlikte bu rakamı 2000’in üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Ülkemiz, coğrafi işaretler alanında Çin’den sonra ikinci sırada yer alıyor” ifadelerini kullandı.
Vali ve Belediye Başkanı da Katıldı
Antalya Valisi Hulusi Şahin, Anadolu’da uzun yıllardır üretilen ürünlerin ticari değerinin artırılması için markalaşmanın önemine dikkat çekti. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ise, belediye olarak üreticilere destek verdiklerini ve bu desteğin devam edeceğini vurguladı. Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, 13 yıldır büyük bir emekle düzenlenen YÖREX’in, ülke genelinde tanınan bir fuar haline geldiğini belirtti. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman da YÖREX’in, yerel üreticilerin ulusal ve uluslararası arenada tanıtılmasına katkı sağlayan önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti.
‘5 Gün Boyunca Anadolu Şöleni’
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 14 bin yıllık geçmişiyle medeniyetlerin birleşim noktası olan Anadolu’nun el emeği göz nuru yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini Antalya’da buluşturduklarını aktardı. YÖREX’te bu yıl 10 bin metrekare alanda 5 gün boyunca Anadolu şöleninin yaşanacağını belirten Çandır, “Ürünlerimizin haklarının korunmasına, ticaretinin gelişmesine ve kıyıda köşede kalmış ürünlerimizin gün yüzüne çıkarılmasına katkı sağlamak için bu yola çıktık. Marifetlerimizi ve yöresel ürünlerimizi önce kendi insanımıza, ardından da dünyaya tanıtmayı hedefledik. Şimdi gururla söyleyebilirim ki, kırsala ve ekonomiye can suyu olan YÖREX, hepimizin emeğiyle ulusal bir marka haline gelmiştir” şeklinde konuştu.
Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.
Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.