Yeni Anayasa İhtiyacı: TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Açıklamaları

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa ihtiyacını vurguladı. Türkiye’nin geleceği için atılması gereken adımları ve anayasanın güncellenmesinin önemini anlatan açıklamalarını bu yazıda keşfedin.

Yayınlama: 18.10.2024
1
A+
A-

Yeni Anayasa İhtiyacı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Açıklamaları

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Anayasa’nın milletin ihtiyaçlarını yansıtması gerektiğine vurgu yaparak, “Anayasa’da asıl olan milletin ihtiyaçlarının dile getirilmesidir. Örneğin, Anayasa’da mevcut olan ‘Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ ifadesi doğrudur; ancak bu perspektiften bakıldığında değiştirilmesi şarttır. Çünkü devletin kendi başına bir ülkesi veya milleti olamaz. Bu metnin ‘Milletin devleti ve ülkesi ile bölünmez bütünlüğü’ şeklinde yeniden ifade edilmesi gerekmektedir. Yeni anayasanın, imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması elzemdir. Zira imtiyaz ve istisnalar, demokrasilerin en büyük düşmanlarıdır” dedi.

Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte en önemli meselelerinden birinin yeni bir anayasa yapmak olduğunu belirtti. “Yeni anayasa yapmak veya mevcut Anayasa’da köklü değişiklikler yapmak, yalnızca bir siyasi argüman değil, aynı zamanda adalet, özgürlük ve demokrasi üzerinde Türkiye’nin gelişmesi için hayati bir adımdır. Bu süreçte üniversitelerimize güçlü destek vermeliyiz” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, 1982 Anayasası’nın Türkiye’deki siyasal ve toplumsal sorunların kaynağında büyük bir paya sahip olduğunu vurgulayarak, “Türkiye artık darbelerin ürünü olan bu Anayasa’dan kurtulmalıdır. Cumhuriyetimizin birinci asrını geride bıraktık ve Türkiye’nin ikinci asrında, halkı kucaklayan bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu anayasa, hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.

Parlamento Anayasa Yapma Gücüne Sahiptir

TBMM’nin 28’inci Dönemi’nin, yakın tarihteki demokratik temsil kabiliyeti en yüksek parlamento olduğunu kaydeden Kurtulmuş, “Bu parlamento, 14 siyasi partinin bulunduğu ve oy veren halkın yüzde 95’inin temsil edildiği bir meclistir. Bu parlamentonun demokratik bir anayasayı hazırlama gücü açıktır. Bu süreçte TBMM Başkanı olarak, herkesin fikirlerini özgürce ifade edebileceği bir zemin oluşturma gayreti içerisindeyim. Herkesin fikrinin itibar gördüğü platformlar oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

Kurtulmuş, “Bu parlamento anayasa yapma yetkisine sahiptir. Günümüz dünyasında hiçbir şeyin eski haliyle devam etmesi mümkün değil. Anayasa, ekonomik, siyasi, toplumsal ve hukuki reformların önemli bir aparatı olmalıdır. Nasıl bir anayasa yapılması gerektiği konusunda herkesin fikrini ortaya koyabileceği, açık ve şeffaf bir süreç yönetilmesi şarttır” diye ekledi.

Devletin Ülkesi, Milleti Olmaz

Kurtulmuş, 1961 ve 1982 anayasalarında var olan birçok maddenin değişmiş olmasına rağmen, darbeci ruhun hâlâ var olduğunu belirterek, “Kıyamete kadar sürecek bir devlet yapısından bahsediyoruz. Bu devletin aslı millettir. Devlet, milletin işlerini yönetmek için kurulmuş bir mekanizmadır. Anayasa’da asıl olan milletin ihtiyaçlarıdır. ‘Devletin, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü’ ifadesi doğrudur, ancak değiştirilmesi gerekir. Çünkü devletin ülkesi olmaz, milleti olmaz” dedi.

Kurtulmuş, yeni anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerektiğini vurgulayarak, “İmtiyaz ve istisnalar, seçkinci gruplara kamu gücünü aktarmaktadır. Bu nedenle anayasa yapım sürecinde bu unsurların ortadan kaldırılması elzemdir” şeklinde konuştu. Anayasa’nın darbecilerin ideolojisinden arınması gerektiğini belirten Kurtulmuş, “Yeni anayasanın ideolojiden bağımsız, halkın ihtiyaç ve taleplerine cevap veren bir şekilde yazılması zorunludur” dedi.


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.