Ülker, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayınlayarak çevresel, sosyal ve ekonomik alanlarda gerçekleştirdiği çalışmaları ve hedeflerini gözler önüne seriyor. Sürdürülebilirlik odaklı projeleriyle geleceğe yatırım yapmaya devam ediyor.
İstanbul, (DHA) – Ülker, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu yayımlayarak, ‘Dünyamız’, ‘Değer Zinciri’, ‘Çalışanlar’ ve ‘Toplum’ ana başlıkları altında belirlediği hedefler doğrultusundaki çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl dokuzuncu kez yayımlanan rapor, markanın ekonomik, sosyal ve çevresel faaliyetlerini detaylandırıyor. 2014 yılından bu yana karbon salınımında herhangi bir artış olmadan büyüyen Ülker, her alanda sera gazı emisyonlarını kontrol altında tutarak, 2050 yılı itibarıyla net sıfır şirket olma hedefiyle çalışmalarını devam ettiriyor.
Ülker CEO’su Mete Buyurgan, 2023 yılı boyunca su ve enerji tasarrufu, sürdürülebilir hammadde tedariki, insan kaynakları yönetimi ve üretim kalitesi gibi birçok konuda önemli uygulamalar ve iyileştirmeler gerçekleştirdiklerini vurguladı.
ÇİFTÇİLERE YÖNELİK PROJELER
Buyurgan, gıdanın geleceği için dönüşüm ve sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı: “Tarımsal üretimin yeniden tasarlanması, gıda güvenliği, gıda israfıyla mücadele ve tedarik zincirinin dayanıklılığı, önceliklerimiz arasında yer alıyor. Ülker, kuruluşundan bu yana israfsız bir şirket kültürü ile faaliyet göstermektedir. Sürdürülebilirlik faaliyetlerimizle, bu dönüşüme katkıda bulunmayı ve daha dirençli bir küresel gıda sistemi oluşturmak için destek vermeyi hedefliyoruz.”
Buyurgan, iklim krizi ile ilgili olarak 2050’de net sıfır şirket olma hedeflerine ek olarak, ana ham maddeleri olan buğday, kakao ve fındık tedarikinde planladıkları sürdürülebilir tedarik ve onarıcı tarım projelerine de değindi. “Fındıktan Fazlası” projesi kapsamında, Giresun bölgesinde 25 kadın çiftçi olmak üzere toplam 75 çiftçiye iyi tarım uygulamaları eğitimleri ve saha destek programları düzenlediklerini belirtti. Şu anda projede 33’ü kadın olmak üzere 100 çiftçi yer almakta. Onarıcı tarım, sera gazı emisyonlarını azaltan, biyoçeşitliliği koruyan, toprağın su tutma kapasitesini artıran ve çiftçilerin geçim kaynaklarını destekleyen bütünsel bir yaklaşımı temsil ediyor. Ülker, 2030 yılına kadar 10 bin dekar alanda onarıcı tarım uygulamaları gerçekleştirmeyi hedefliyor. 2023 yılında 10 çiftçi ile yaklaşık 300 dönüm alanda çalışmalara başladık.”
Ayrıca, “Kakaodan Fazlası” projesi ile çiftçilere tarımsal ormancılık ve iyi tarım uygulamaları eğitimleri verdiklerini ifade eden Buyurgan, kakao alımı yapılan bölgelerde tarımsal ormancılık projesi kapsamında 124 çiftçiye 12 bin fidan dağıttıklarını belirtti. Fildişi Sahili’nde doğrudan alım yaptıkları kooperatiflerle yakın iş birliği içinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Ülker, lojistik süreçlerinde demiryolu ulaşımına da önem veriyor. Buyurgan, “Ülker, Türkiye’de hızlı tüketim sektöründe elektrikli araçlar da dahil olmak üzere demiryolu taşımacılığını ilk kullanan şirketlerden biridir.” diyerek, 2023 yılında demiryolu taşımacılığı sayesinde 213 ton CO2 salımını önlediklerini vurguladı. Karayolu taşımacılığında ise çift katlı tır kullanımı ve rota optimizasyonu sayesinde en az araçla en fazla yükü taşıyarak 3 bin 94 ton CO2 salımının önüne geçtiklerini ifade etti.
FABRİKALARA ‘TOPRAĞA SIFIR ATIK’ BELGESİ ALINDI
Buyurgan, yaşam döngüsü analizi (LCA – Life Cycle Assessment) çalışmalarıyla Ülker’in tarladan sofraya uzanan çevresel ayak izini takip ettiklerini belirtti. Atıkların yüzde 98’ini geri dönüşüm ve geri kazanım yöntemleriyle değerlendirdiklerini ifade ederek, bu çalışmaların sonucunda Türkiye’deki tüm fabrikalarında ‘Zero Waste to Landfill’ (Toprağa Sıfır Atık) belgesini almaya hak kazandıklarını söyledi.
Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.
Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.