Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve 2030 Hedefleri

Türkiye’nin enerji stratejileri ve 2030 hedefleri üzerine derinlemesine bir inceleme. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi, sürdürülebilirlik hedefleri ve uluslararası iş birlikleri hakkında bilgi edinin.

Yayınlama: 02.10.2024
2
A+
A-

Türkiye’nin Enerji Stratejileri ve Hedefleri

Ruken KADIOĞLU-Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2024-2030 eylem planı çerçevesinde birincil enerjide %16 oranında tasarruf ve 20 milyar dolarlık yatırım hedeflediklerini vurgulayarak, “Bu hedeflere ulaştığımızda, Türkiye yaklaşık 100 milyon tonluk karbon emisyonundan kurtulmuş olacak. Türkiye’nin iklim hedefleri ve artan enerji talebi için nükleer enerjiden elektrik üretmesi şart” dedi.

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği (TESAB) tarafından, Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen Enerji Stratejileri Konferansı’na Bakan Bayraktar’ın yanı sıra, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Benli de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Bakan Bayraktar, “Bizler ucuz enerji tedarik etmeyi hedefliyoruz. Ancak bu, kolay bir iş değil. Türkiye, enerjide dışa bağımlı bir ülke olarak, arz güvenliği sağlarken dışa bağımlılıkla mücadele etmelidir.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bayraktar, 2053 yılına kadar Türkiye’nin karbon nötr bir ekonomi olma hedefinin olduğunu belirterek, “Cumhurbaşkanımızın 2021 yılında ortaya koyduğu iklim değişikliğiyle mücadele hedefi, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine girdiğinin bir göstergesidir. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde Türkiye’de ulaşım, tarım, enerji ve sanayi gibi birçok alanda köklü değişiklikler yaşanacak.” dedi.

‘Politikalarımızı Dışa Bağımlılığı Düşürecek Şekilde Geliştiriyoruz’

Dünyada elektrikleşmenin arttığını ve Türkiye’de yaklaşık 140 bin elektrikli aracın bulunduğunu söyleyen Bakan Bayraktar, “Bu sayının 2030’larda ve 2035’lerde çok daha yüksek seviyelere ulaşmasını bekliyoruz. Ulaştırma sektörü köklü bir değişim geçiriyor. Binalarda ve sanayide de elektrikleşme artıyor. Bu durum, talep artışını da beraberinde getirecek.” şeklinde konuştu.

2022 yılında Türkiye’nin 96,5 milyar dolar enerji faturası ödediğini ifade eden Bayraktar, “Bu yıl 70 milyar dolar civarında bir bedel ödeyeceğiz. Ekonomimizin çarkları dönmeye devam etsin istiyorsak bu maliyete katlanmak zorundayız. Türkiye, kullandığı 3 birim enerjinin 2’sini, yani %66-67’sini ithal yoluyla karşılıyor.” dedi. Bayraktar, AK Parti’nin 2002 yılından beri tüm politikalarını dışa bağımlılığı azaltacak şekilde geliştirdiğini belirtti.

‘Ekipman Üretiminde de Yerleşmeyi İstiyoruz’

Bakan Bayraktar, enerji verimliliği konusunda 2017-2023 döneminde ulusal enerji eylem planı kapsamında 8,5 milyar dolar yatırım yapıldığını hatırlatarak, “Bu yatırımlarla 70 milyon ton karbon emisyonundan kaçınmayı başardık. 2024-2030 eylem planında ise %16’lık tasarruf ve 20 milyar dolarlık yatırım hedefimiz var. Bu hedeflere ulaştığımızda, Türkiye 100 milyon ton karbon emisyonundan kurtulmuş olacak. Ayrıca, nükleer enerjiden elektrik üretimi de şart.” dedi.

Doğal gazın Türkiye için önemli bir geçiş yakıtı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “2020 yılında Karadeniz’de büyük bir doğal gaz keşfi yaptık. Sakarya Gaz Sahası’ndaki üretimimiz şu an 6 milyon metreküp. 2025’te bu rakamı 10 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Türkiye’nin Önünde Çok Önemli Fırsatlar Var’

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji sektöründe 20 yıl aradan sonra yeni bir reform ve yatırım dönemine girdiğini belirterek, “Yatırımcıların izin süreçlerini 4 yıldan yarıya kadar düşürmeyi hedefliyoruz. 2035 için iddialı hedeflerimiz var. Yeni bir ihale süreci başlatacağız ve her yıl 2000-2500 megavatlık ilave rüzgar ve güneş enerjisi devri almayı planlıyoruz.” dedi.

Son olarak, “Jeopolitik kırılmalar ve bölgemizde yaşanabilecek çatışmalar enerji sektörümüzü etkileyebilir. Ancak biz, Türkiye’nin enerjisine enerji katmaya ve büyük hedeflere ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye’nin önünde çok önemli fırsatlar var ve bu fırsatları değerlendirmek için bütüncül bir bakış açısına sahip olmalıyız.” şeklinde konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.