Türkiye’nin Enerji Altyapısında Siber Güvenlik Önlemleri Artıyor

Türkiye’nin enerji altyapısında siber güvenlik önlemleri giderek artıyor. Bu gelişmeler, enerji sektöründeki riskleri azaltmayı ve güvenliği artırmayı amaçlıyor. Enerji sistemlerinin korunması için atılan adımları keşfedin.

Yayınlama: 08.10.2024
0
A+
A-

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin (BOTAŞ), enerji sektöründeki siber saldırılara karşı koruma sağlamak amacıyla yerli ve milli imkanlarla geliştirilen ‘Merkezi Denetleme ve Kontrol ve Veri Toplama Sistemi’ni (SCADA) Batman Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı üzerinde kullanmaya başladığını duyurdu. Bayraktar, “Bu sistemi tüm doğal gaz altyapısında kullanmak için de ilgili kuruluşlarımızla çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nda (EPDK) gerçekleştirilen ‘Enerji Sektöründe Siber Savunma Simülasyonu’ programına, Bakan Bayraktar’ın yanı sıra Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve sektör temsilcileri katıldı.

Akıllı Uygulamalar ve Siber Güvenlik

Bakan Bayraktar, konuşmasında, akıllı uygulamaların her geçen gün daha fazla hayatımıza dahil olduğunu vurguladı. “Evlerimiz, cihazlarımız ve şebekelerimiz akıllı hale geliyor. Yapay zeka, hayatımızın her alanında bizler için konforlu çözümler sunuyor. Tüm bunlar, dünyada üretilen veri miktarında ciddi bir artışa neden oluyor. Bu baş döndürücü hız karşısında, sunulan hizmetlerin devamlılığını sağlamak ve sürdürülebilirliğini güvence altına almak hayati bir önem taşıyor. İki önemli konu öne çıkıyor; biri büyük veri akışının devasa elektrik ihtiyacı ve buna uygun bir altyapının sağlanması, diğeri ise bu hizmetleri sunan altyapıların siber risk ve tehditlere karşı korunmasıdır.”

Türkiye’nin, ekonomisi büyüyen ve sanayisi güçlü bir ülke olduğunu belirten Bayraktar, elektrik talebinin her yıl arttığını ifade etti. “Bu yıl 330 teravatsaat olan elektrik talebimizin, 2035 yılında 510 teravaatsaate ulaşmasını öngörüyoruz. Hızla büyüyen yapay zeka ve büyük veri kaynaklı elektrik talebinin daha da artacağını hesaplıyoruz. Bu nedenle planlamalarımızı bu artan talebe göre şekillendiriyoruz” dedi.

Siber Savunmanın Önemi

Bakan Bayraktar, enerjide arz güvenliğinin tüm ülkelerin temel gündemi olduğunu belirterek, “Jeopolitik gelişmeler, küresel piyasalarda yaşanan sıkıntılar, artan sermaye maliyetleri ve tedarik zinciri problemleri gibi belirsizlik ve riskler enerji sektörünü tehdit ediyor. Fiziki tehditler, özellikle elektrik, doğal gaz ve petrol iletim şebekelerine yönelik saldırı riskleri de önemli bir konudur. Bu bağlamda tesis güvenlik standartlarımız ve dijital sistemlerimizle fiziksel hatlarımızın güvenliğini sağlıyoruz.” şeklinde konuştu.

Siber risklerin son yıllarda daha büyük bir tehdit haline geldiğine dikkat çeken Bayraktar, “Dünya genelinde devletler, şirketler ve bireyler siber güvenlik konusuna ciddi bütçeler ayırmakta ve çeşitli önlemler almaktadır. 2024 yılı sonu itibarıyla siber suçların küresel maliyetinin yıllık yaklaşık 10 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu nedenle siber tehditlere karşı siber savunmaya daha fazla önem verileceği aşikar” dedi.

Siber Güvenlik Uygulamaları ve Gelecek Hedefleri

Bakan Bayraktar, enerji sektörünün dijitalleşme ve otomasyon alanında hızla büyüdüğünü ifade ederek, “Elektrik, petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının üretim, dağıtım ve yönetimi giderek daha fazla dijital sistemler aracılığıyla sağlanıyor. Bu dijitalleşme, hem üretim hem de iletim süreçlerinde yeni siber riskler ortaya çıkarmaktadır.” dedi.

BOTAŞ’ın, ASELSAN ile iş birliği yaparak yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği SCADA sisteminin, Batman Dörtyol Ham Petrol Boru Hattı üzerinde kullanılmaya başlandığını vurgulayan Bayraktar, “Bu sistemi tüm doğal gaz altyapısında kullanmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye ekledi.

Bakan Bayraktar, Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin (TEİAŞ) de siber saldırılara karşı güvenlik açısından önemli bir altyapıya sahip olduğunu belirtti. “Bu şebeke, bakanlığımızda bulunan Siber Güvenlik Operasyon Merkezinden 7/24 izleniyor. Olası bir felaket durumunda veri merkezimizin devamlılığını sağlamak için Ankara dışında bir Felaket Kurtarma Merkezimiz mevcut. Düzenli olarak yaptığımız sızma testleri ile olası saldırılara karşı güvenliği ön planda tutuyoruz” dedi.

EPDK’nın Rolü ve İş Birliği Önerileri

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ise siber güvenlik alanında yaşanan tehditlerle mücadelede özel sektör ile kamu arasındaki iş birliğinin önemine dikkat çekti. “Siber güvenlikte başarılı olmanın yolu, daima yerlilik ilkesine öncelik vermekten geçmektedir. Veri güvenliğimizi yabancı çözümlerle sağlamaya çalışmanın büyük bir risk oluşturduğunu unutmamalıyız. Güvenli yazılım teknolojileri geliştirmek için mutlaka ilgili kurumlarla iş birliği yapılmalı, yazılım geliştirme ve test etme süreçlerinde üniversitelerimizden ve genç beyinlerimizden yararlanmalıyız” diye konuştu.


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.