Türkiye’nin Dış Ticaret Verileri ve Bakan Bolat’ın Açıklamaları

Türkiye’nin dış ticaret verileri ve Bakan Bolat’ın açıklamaları hakkında güncel bilgilere ulaşın. İhracat ve ithalat rakamları, ticaret politikaları ve ekonomideki etkileri üzerine derinlemesine analizler.

Yayınlama: 02.10.2024
2
A+
A-

Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Gizem ÇORLU/ANKARA, (DHA) – TİCARET Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin dış ticaret verilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, “Türkiye ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız da bu süreçte 193 milyar dolara ulaştı. Böylece 9 aylık dönemde 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızda, 9 ayda yüzde 31,5 azalma kaydedilmiştir” dedi.

Bakan Bolat, düzenlediği basın toplantısında dış ticaretin dengelenme sürecini sürdürdüğünü vurgulayarak, “Bu durumdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. İlk 9 ayın verilerinde olumlu bir ilerleme gözlemliyoruz. Türkiye ekonomisi, 2023 yılı boyunca dünyanın zayıf bir performans gösterdiği bir dönemde yüzde 5,1 büyüyerek, kişi başına düşen milli gelirimizi 13 bin dolara çıkarmayı başardı. Bu büyüme trendi 2024 yılında da devam ediyor. Özellikle 1’inci çeyrek yüzde 5,3 büyüme kaydederken, bu büyümenin 2,5 puanlık katkısı net ihracattan gelmektedir. 2’nci çeyrekte ise iç talepte bir miktar yavaşlama yaşanmış olup, büyüme yüzde 2,5 olarak gerçekleşmiştir. Bu durumun yarısı, yaklaşık 1,3 puanı net ihracat katkısından kaynaklanmaktadır. Bu sağlıklı ve istikrarlı büyümenin formülüdür. Türkiye’nin büyümesinin net ihracat katkısı ile gerçekleşmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz” şeklinde konuştu.

‘Altın İhracatında Önemli Düşüş’

Bakan Bolat, Eylül ayı ihracat verilerini de değerlendirerek, “Eylül ayında ihracatımız 22 milyar 7 milyon dolara ulaştı. İhracatçılarımızla birlikte büyük çabalar sarf ettik. Geçen yılın aynı dönemine göre bu rakamda yüzde 1,8’lik bir azalma söz konusu. Bunun en büyük nedeni ise takvim etkisidir. Takvim etkisi bazen olumlu, bazen olumsuz katkılar yapabiliyor. Geçen yıl eylül ayında 5 Cuma günü ihracatımız varken, bu yıl 5 Pazar günü olduğunu belirtmek gerekir. Bu durumun negatif takvim etkisi 1 milyar dolara denk gelmektedir. Eğer bir Pazar günü eksik olsaydı, 600 milyon dolarlık bir ihracat artışını sizlerle paylaşabilecektik. Ayrıca, altın ihracatında da yüzde 66’lık bir gerileme yaşandı. Altın ve enerji dışındaki ihracatta Eylül ayında yüzde 3,3’lük bir artış sağlandı ve bu rakam 20,8 milyar dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

‘Dış Ticaret Açığında Azalma Devam Ediyor’

Bakan Bolat, son 14 aylık dış ticaret verilerini de değerlendirerek, “Dış ticaret açığımız 14 ayın 11’inde azalma gösterdi. Çeyrek bazında dış ticaret açığımız, 2023 yılının 3’üncü çeyreğinde 17,4 milyar dolara düşerken, geçen yılın aynı döneminde bu rakam 26,3 milyar dolardı. Yüzde 34’lük bir azalma söz konusudur. Üçüncü çeyrekte ihracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl yüzde 70,8 iken, bu yıl yüzde 79,2’ye yükselmiştir. Eylül ayında ise bu oran yüzde 81,1 olarak gerçekleşmiştir. Geçen yıl bu oran yüzde 81,5 idi. 9 aylık ihracatımızda, 2023 yılının ilk 9 ayı ile karşılaştırıldığında mal ihracatında yüzde 3,2’lik bir artış yaşanırken, ithalatta ise yüzde 8’lik bir azalma gözlemlenmiştir. Bu yılın ilk 9 ayında toplam 253 milyar dolara gerileyen ithalatımızda net 21,6 milyar dolar azalma, ihracatta ise net 5,9 milyar dolar artış kaydedilmiştir. Türkiye, ilk 9 ayda 253 milyar dolar ithalat yaparken, ihracatımız ise 193 milyar dolara ulaşmıştır. Böylece, 9 aylık dönemde 60 milyar dolar dış ticaret açığı vermiş bulunuyoruz. Dış ticaret açığımızda 9 ayda yüzde 31,5 azalma yaşanmıştır. 87,7 milyar dolardan 60,1 milyar dolara gerilemişiz. Bu, dış ticaret açığının 27,6 milyar dolarlık bir azalma yaşadığı anlamına geliyor. İşte ekonomi programımızın en önemli başarılarından biri budur. İhracatın ithalatı karşılama oranı yılın 9 ayında yüzde 76,3’e yükselmiştir. Bu da 8,2 puanlık bir iyileşmeyi göstermektedir” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.