Türkiye İnovasyon Haftası 2024 Ödül Töreni

Türkiye İnovasyon Haftası 2024 Ödül Töreni, yenilikçi projeleri ve girişimleri onurlandırmak için düzenleniyor. Sektör liderleri, girişimciler ve akademisyenler bir araya gelerek inovasyonun gücünü kutlayacak.

Yayınlama: 24.10.2024
0
A+
A-

Kübra SONKAYA – Ömer HASAR / İSTANBUL, (DHA) – Haliç Kongre Merkezi’nde, 2024 Türkiye İnovasyon Haftası (TIW) çerçevesinde İNOVALİG ödül töreni gerçekleştirildi. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gazze’de yaşanan olaylar, bize çok önemli bir ders veriyor. Kendi ayaklarımız üzerinde sağlam bir şekilde durmak zorundayız. Çelik Kubbe projemizden, diğer kritik teknolojilere kadar bu alandaki varlığımızı daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı’nın öncülüğünde ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde düzenlenen 11. Türkiye İnovasyon Haftası, 10 Ekim tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde başlamıştı. Etkinliğin son gününde İNOVALİG Ödülleri sahiplerini buldu. İNOVALİG Büyük Ölçekli kategorisinde şampiyonluk ödülleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz tarafından takdim edilirken, diğer ödüller; Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından verildi. Ödül töreninde, TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz ve bakanlara eşlik etti.

‘Bugüne Kadar 124 Farklı Firmaya Ödül Vermiş Olacağız’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Rakamlara baktığımızda nereden nereye geldiğimizi görebiliyoruz. İnovaLİG, 2014 yılında 460 başvuruyla başladı. Her yıl bir öncekinden daha fazla ilgi gördü. Geçen yıl ilk kez 2 bin başvuru sınırını aştık. Bu yıl ise 67 farklı ilden 2 bin 302 firma başvuru yaptı. Firmalarımızda inovasyon ve inovasyona dayalı ihracat bilinci her yıl daha da yaygınlaşıyor. Geçen yılın İnovasyon Şampiyonu 30 firmamız, 2023 yılında toplamda 6,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bugüne kadar 124 farklı firmaya ödül vermiş olacağız. Gelecek yıl 2 bin 500 başvuruyu geçeceğimize inanıyorum. Türk ekonomisinin ‘akıncıları’ olarak gördüğümüz ihracatçılarımızı her zaman destekledik” şeklinde konuştu.

‘Kişi Başı Gelir Olarak 15 Bin Doları Aşacağız’

Milli gelirin son 22 yılda 5 katına çıktığını vurgulayan Yılmaz, “Sizlerin alın teri olan Türk malı damgalı ürünleri dünyanın dört bir yanına taşımak için sizlerle omuz omuza çalıştık. Zorluklarla karşılaşsak da, bunları aşmak için sabır ve azimle mücadele ettik. İhracatımızı nasıl daha fazla artırabiliriz sorusunun peşinde 22 yıldır sizlerle birlikte dolaşıyoruz. Son 22 yılda dolar bazında milli gelirimiz yaklaşık 5 kat arttı. Kişi başına gelir 3 bin 600 dolardan, geçen sene 13 bin 243 dolara çıktı. Bu yıl milli gelir olarak 1,3 trilyon doları, kişi başı gelir olarak ise 15 bin doları aşacağız. Türk ekonomisi, yıllar içerisinde hedeflerine ulaşırken, Türkiye’nin uluslararası çevrelerdeki görünümü de olumlu yönde değişti. Son 22 yılda ihracatımız 36 milyar dolardan Eylül itibarıyla yıllık 262 milyar dolara ulaştı” dedi.

‘Uluslararası Hukuka Güven Çok Zayıflamış Durumda’

Yılmaz, Gazze’de yaşanan olaylara değinerek, “Bugün bölgemizde yaşanan gelişmeleri hep birlikte görüyoruz. Uluslararası kurumlara güven, oldukça zayıflamış durumda. Uluslararası hukuka ve ahlaki değerlere güven de aynı şekilde zayıflamaktadır. Gazze’de yaşanan hadiseler, kendi ayaklarımız üzerinde güçlü bir şekilde durmamız gerektiğini açıkça gösteriyor. Başkalarının merhametine aldanarak yolumuza devam edemeyiz. Meclisimize savunma sanayi fonuna destek amaçlı bir paket teklif edilmiştir. Bu paket, bütçeye tek bir kuruş bile gitmeyecek. Tüm unsurlar, savunma sanayimizi güçlendirmeye dönük çalışmalarımıza tahsis edilecektir. Çelik Kubbe projemizden, diğer kritik teknolojilere kadar bu alandaki varlığımızı daha da güçlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Cari İşlemler Açığımız 9,7 Milyar Dolar Seviyesine Hızla Geriledi’

Programda konuşan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son 22 yılda mal ve hizmetler ihracatının 7,5 kat arttığını belirterek, “Hedefimiz, ülkemizi bölgesel ve küresel çapta birçok start-up, unicorn ve decacorn’a ev sahipliği yapan, ileri teknolojiler üreten inovatif firmalar açısından bir cazibe merkezi haline getirmektir. Bakanlık olarak bu bilinçle ülkemizin teknolojik dönüşümünü sağlamak ve ihracat kapasitesini artırmak için çalışmaları uygulamaya koymaktayız. Eylül ayı itibarıyla yıllıklandırılmış mal ihracatımız 261,6 milyar dolara, hizmetler ihracatımız ise yıllık 111 milyar dolara ulaşmıştır. Ağustos ayı itibarıyla cari işlemler açığımız 9,7 milyar dolar seviyesine hızlı bir gerileme kaydetti. Ağustos ayında 61 ayın en yüksek cari işlemler fazlası olan 4,3 milyar dolarlık cari işlemler fazlası verdik ve son 3 ayda üst üste fazlalık vermeyi başardık” dedi.

‘Türkiye İlk 10 İnovatif Ülke Arasında Yer Almalıdır’

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bizim varmak istediğimiz hedefler ve aşmak istediğimiz ufuklar var. Bu yüzden 150 bin ihracatçımızla diyoruz ki; Türkiye, ilk 10 inovatif ülke arasında yer almalıdır. Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında olmalıdır. Türkiye, ilk 10 ihracatçı ülke arasında yer almalıdır. Her başarıda bu büyük hedeflere bir adım daha yaklaşıyoruz. Türkiye, sayın Cumhurbaşkanımızın da desteğiyle, küresel inovasyon liginde adım adım yükseliyor. 12 yıl önce 74’üncü sıradayken, bu yıl 37. sıraya çıktık. Bugün bu inovasyon yolculuğunun tam ortasındayız. Genç beyinlerimizle inovasyon geliştiriyor; Milli teknoloji hamlesiyle her alanda yeniliklere imza atıyoruz. Yüksek teknolojili ürün ihracatımızı 10 yılda iki katına çıkardık. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ihracatında 100 milyar dolara yaklaştık. Tüm bu başarılara rağmen hâlâ kat edecek yolumuz olduğunu biliyoruz. Bu nedenle Türkiye İnovasyon Haftası’na büyük önem veriyoruz” dedi. (DHA)


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.