TBMM Genel Kurulu’nda Kadın Cinayetlerine Karşı Tepkiler

TBMM Genel Kurulu’nda kadın cinayetlerine karşı yükselen tepkiler, toplumsal cinsiyet eşitliği ve güvenlik önlemlerinin önemini bir kez daha gözler önüne seriyor. Kadınların korunması için atılması gereken adımlar tartışılıyor.

Yayınlama: 18.10.2024
1
A+
A-

TBMM Genel Kurulu’nda Kadın Cinayetlerine Tepki

Aliekber METE/ANKARA, (DHA) – Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, ‘Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’ni görüşmek amacıyla toplandı. Bu oturumda, CHP Ankara Milletvekili Semra Dinçer, kürsüye ‘kefen’ ile çıkarak kadın cinayetlerine karşı güçlü bir tepki gösterdi. Meclis Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında gerçekleştirilen oturumda, siyasi parti grupları tarafından çeşitli önerge ve araştırma önerileri sunuldu.

DEM Parti TBMM Başkanlığına, ‘Kadınlara yönelik artan şiddetin önlenmesi’ amacıyla bir araştırma önergesi sunuldu. Önergenin gerekçesini açıklamak üzere söz alan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Halide Türkoğlu, kadın cinayetleriyle ilgili çarpıcı veriler paylaştı. Türkoğlu, “2010 yılı ile 2024 yılı Ekim ayı arasında 4 bin 255 kadın cinayetinin yaşandığı tespit edildi. Son 7 yılda, bu cinayetlerden 1,441’i şüpheli olarak kayıtlara geçti. Kadın örgütlerinin verilerine göre, toplamda 5 bin 696 kadın katledildi. Sadece bu yılın 10 ayında 296 kadın cinayete kurban gitti, 184 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Mecliste, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında sunduğumuz önergeler, maalesef AKP ve MHP sıralarında oturanlar tarafından oy birliğiyle reddedildi. Bu cinayetlerin önlenmesine dair öneriler, katledilmek istemeyen kadınların sesiydi. Bu sese sessiz kalan herkes, bu cinayetlerden sorumludur” ifadelerini kullandı.

Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi İçin Tüm Tedbirler Destekleniyor

Saadet Partisi Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Geçtiğimiz yıl Adalet Bakanlığına bir soru önergesi vermiştim, ‘İnfaz düzenlemeleriyle erken salıverilerek özgürlük bahşedilen suçlulardan kaç tanesi kadına ve çocuğa yönelik şiddet suçlarından hüküm giymiştir?’ diye sormuştum. Ancak aldığım cevap tatmin edici değildi. Bakanlık, rakamsal bir cevap vermekten kaçındı. Ancak biz, basına yansıyan suçların faillerinin çoğunun geçmişinin kadına yönelik şiddet suçlarıyla dolu olduğunu gördük. 19 yaşında 26 suç kaydı olan bir kişinin durumu, cezasızlık olgusudur. Cezanın acımasızlığı değil, caydırıcılığı önemlidir. İktidar, bu yanılgıyı aşamazsa, gerçek bir mücadele veremeyecektir. DEM Parti’nin önergesini destekliyor, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için alınacak tüm tedbirlerin arkasındayız” dedi.

Semra Dinçer’den Sert Tepki

Önerge üzerine CHP adına söz alan Ankara Milletvekili Semra Dinçer, kürsüye kefenle çıkarak, “Münevver’den İkbal’e, Narin’den Sıla’ya, Özgecan’dan Ayşenur’a; binlerce kadın ve çocuk sizin yüzünüzden işte bu kefeni giydi. Bu kefenin üzerinde katledilen kadınların, kız çocuklarının ve bebeklerin isimleri var. Bu ülkede her gün kadınlar ve çocuklar katlediliyor. Sizin erkek egemen politikalarınız ve cezasızlık politikalarınız yüzünden kadınlar bu kefeni çantalarında taşıyor. Bu topraklarda katledilen her kadının vebali boynunuzdadır. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmasaydınız, kadınları katleden canilere ceza indirimi yapmasaydınız bugün birçok kadın hayatta olacaktı” şeklinde konuştu.

İstanbul Sözleşmesi Eleştirisi

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili Selcan Taşçı Hamşıoğlu, İstanbul Sözleşmesi’nin feshini eleştirerek, “İstanbul Sözleşmesi, TBMM tarafından onaylanan bir anlaşmadır. Ancak Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedildi. Anayasa’nın 90. maddesi, usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası anlaşmaların kanun hükmünde olduğunu belirtmektedir. Bu düzenlemeleri ihlal eden bir sistem anlayışı, hukukun temel ilkelerine aykırıdır” dedi.

AK Parti’den Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Vurgusu

AK Parti Grubu adına konuşan Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal, partisinin kadına yönelik şiddetle mücadelede kararlılık gösterdiğini vurgulayarak, “2003 yılından bu yana şiddetle mücadelemizi sürdürüyoruz. 2012 yılında yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun, kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir adım olmuştur. İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmaktan vazgeçilmesi, şiddetle mücadelede geri adım atıldığı anlamına gelmez” ifadelerini kullandı.

Bu Ülke Ölü Kadınlar Mezarlığıdır

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, “Bu ülkede İstanbul Sözleşmesi kaldırıldığından beri bir kadın kırımı yaşanıyor. Kadınlar her gün katlediliyor, yaşam hakları sistematik olarak yok ediliyor. Burada siyasi bir inisiyatif geliştirilmesi gerekiyor. ‘Kadına yönelik şiddete sıfır tolerans’ deniliyor, ancak pratikte bunun karşılığını görmüyoruz. Kadınların yaşam hakları için bu Mecliste sesimizi yükseltiyoruz” dedi.

Sonuç olarak, TBMM Genel Kurulu’nda kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı yapılan tartışmalar, toplumun bu konudaki hassasiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Herkesin bu meseleye duyarlılık göstermesi gerektiği vurgulandı.


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.