Özgür Özel, ünlü yazar Yaşar Kemal’in 101. doğum gününde Hemite Köyü’nü ziyaret ederek, onun mirasını yaşatmak ve anmak için özel bir etkinlik gerçekleştirdi. Bu anlamlı gün, edebiyatseverler ve hayranları için unutulmaz anlar sundu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ünlü yazar Yaşar Kemal’in 101. doğum gününde, yazarın doğduğu Hemite köyündeki Yaşar Kemal Kültür Evi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında Yaşar Kemal’in kaleminden dökülen sözlere atıfta bulunarak, “Yaşar Kemal’in kaleminden dökülenler, hepimize hem vasiyettir hem de hepimizin tutması gereken bir sözdür” dedi.
Özgür Özel, beraberindeki CHP heyetiyle birlikte Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Yaşar Kemal’in doğduğu Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki Hemite köyündeki kültür evini ziyaret etti. Anı defterine yazı yazdıktan sonra, İnce Memed Anıtı’nı ziyaret etti ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha Baban ile bir süre sohbet etti.
‘HER ZAMAN VİCDANIN SESİ OLMUŞ’
Özgür Özel, ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, “Burası, 101 yıl önce Yaşar Kemal’in doğduğu ve büyüdüğü bir yer. 1915’te Van’ın Muradiye ilçesinden Rus işgali nedeniyle buraya göç etmişler. Burada yerleşip, bu toprakların insanlarıyla birlikte, buranın kültürüyle büyüyüp, kendi kökleriyle harmanlayarak, Türkiye’nin en tanınmış edebiyatçısı haline gelmiştir. Yaşar Kemal, her zaman vicdanın sesi, barışın savunucusu olmuştur” dedi.
‘TÜRKİYE’NİN DÜNYADA EN ÇOK BİLİNEN KÖYÜ, BURASIDIR’
Özgür Özel, “Yaşar Kemal’in birçok eseri, sayısız baskı yaparak çok sayıda dile çevrildi. Hemite köyü, Yaşar Kemal’in eserlerinde sıkça bahsettiği bir yer olduğu için, Türkiye’nin dünyada en çok bilinen köyü burasıdır. Buranın daha görünür olması gerekiyor. Kadirli Belediye Başkanımız, Yaşar Kemal Kültür Festivali başlattı. Bu festivalin en önemli ayağının Hemite köyü olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
‘SİYASİ ŞARTLAR NOBEL EDEBİYAT ÖDÜLÜ ALMASINA MANİ OLDU’
Özgür Özel, Yaşar Kemal’in 1974’te Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiğini hatırlatarak, “O günün siyasi şartları, onun Nobel Edebiyat Ödülü almasına engel oldu. Ancak, Yaşar Kemal, Türk insanının kalbinde taht kurmuş ve ödüllerin en büyüğüne sahip olan birisidir” diye konuştu.
‘İNCE MEMED GİBİ OLMAK DURUMUNDAYIZ’
Özgür Özel, Adana’da muhalif siyasetçilerin Yaşar Kemal ile övündüğünü belirterek, “Yaşar Kemal’in ‘İnce Memed’ serisiyle övünüyorlar. Ancak biz de Abdi Ağalara karşı durmalıyız. Kadın cinayetleri, işçi hakları ve emeklilerin durumu gibi konularda mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.
‘YAŞAR KEMAL’İN KALEMİNDEN DÖKÜLENLER, VASİYETTİR’
Yaşar Kemal’in 2014’te Bilgi Üniversitesi’ne gönderdiği bir mesajı paylaşan Özel, “‘Benim kitabımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İnsanların eşitliği için mücadele etsinler’ demiştir. Biz de bu değerleri savunacağız” dedi.
BAHRİYE ÜÇOK’U 34’ÜNCÜ ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANDI
Özgür Özel, Türkiye’nin ilk kadın ilahiyatçısı Bahriye Üçok’u anarak, “Bir Cumhuriyet kadını olan Bahriye Üçok, bilimi savunması nedeniyle katledilmiştir. Onu ve onun gibi cesur kadınları unutmamalıyız” dedi. Ardından, Kadirli İlçe Başkanlığı ve Kadirli Belediyesi’ni ziyaret etti.