Mahinur Özdemir Göktaş’tan Nüfus Politikaları Açıklaması

Mahinur Özdemir Göktaş, nüfus politikaları üzerine yaptığı açıklamalarla dikkat çekiyor. Türkiye’nin demografik yapısına dair önemli veriler ve geleceğe yönelik stratejiler hakkında bilgi edinin.

Yayınlama: 06.10.2024
2
A+
A-

KONYA – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu’nu oluşturuyoruz. Milli gücümüz olan nüfusumuzu dinamik tutmak amacıyla ilk kez oluşturduğumuz bu kurul ile nüfus politikalarını bütüncül bir şekilde ele alacak, ulusal nüfus politikasını kurumsallaştıracak ve bir nüfus eylem planı oluşturacağız” dedi.

Konya’ya gerçekleştirilen ziyarette, Bakan Göktaş ilk olarak son kararname ile atanan Vali İbrahim Akın’ı makamında ziyaret etti. Ardından, Necmettin Erbakan Üniversitesi Nezahat Keleşoğlu Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Travma Merkezi’nin açılış törenine katıldı. Burada yaptığı konuşmada Bakan Göktaş, son 23 yılda üniversitelere yapılan yatırımlar ile Türkiye’nin önemli bir ivme kazandığını belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Son 23 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, üniversitelerimize kazandırılan projelerle milletimizi ‘Türkiye Yüzyılı’na ulaştıran yatırımlar ile büyük bir ilerleme kaydettik. Özellikle eğitim alanında yapılan yatırımların, gençlerimizin ve ülkemizin geleceği için en verimli kazanımlarından olacağına inanıyoruz.”

Doğurganlık Oranı Düşüşü Üzerine Açıklamalarda Bulundu

Bakan Göktaş, aynı üniversitenin 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde de yaptığı konuşmada, Türkiye’nin demografik değişimlerine dikkat çekti:

  • Dünyanın demografisi hızla değişiyor. Küresel ölçekteki eğilimlere paralel olarak, ülkemizde de evlilikler ve doğum oranları giderek azalıyor.
  • Boşanma oranları, ilk anne olma yaşı, yaşlı nüfus oranı ve yalnız yaşayan birey sayısı gibi göstergeler her yıl artış gösteriyor.
  • 2023 yılı itibarıyla Türkiye’de doğurganlık hızı, ülke tarihinin en düşük oranı olan 1,51’e gerilemiş durumdadır.

“Doğurganlık hızı, bir kadının hayatı boyunca sahip olduğu ortalama çocuk sayısını ifade eder. Nüfusun kendini yenileyebilmesi için bu rakamın 2,1 olması gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımızın 2007 yılından bu yana dile getirdiği 3 çocuk söylemi, işte bu bilimsel temele dayanmaktadır. Bugün Türkiye, maalesef bu oran ile AB ortalaması olan 1,54’ün gerisinde kalmıştır.”

Bakan Göktaş, bu durumun, Fransa, İsveç, Danimarka, Hollanda ve Belçika gibi 16 AB ülkesinin ve küresel ölçekte ilk 100 ülkeden daha az çocuk sahibi olduğumuz anlamına geldiğini vurguladı. Ayrıca, yaşlı nüfusun artışının Türkiye’nin geleceği için büyük bir sorun teşkil ettiğini belirtti:

  • Şu an Türkiye’nin ortanca yaşı 34’tür.
  • 65 yaş üstü vatandaş sayımız yüzde 10’u aşmış durumdadır.
  • Hala genç bir ülke sayılmamıza rağmen, etkili tedbirler alınmazsa, 2100 yılında bu ortanca yaşın 60’a çıkacağı öngörülmektedir.

Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu ve Aile Enstitüsü

Bakan Göktaş, nüfusun çok yönlü bir konu olduğunu ve pek çok etkene bağlı olarak değiştiğini ifade etti. Nüfus politikalarının da çeşitli kurumları, politika ve icraat düzeyinde ilgilendirdiğini belirtti:

“Parçalı çalışmalardan ziyade, bütüncül, güçlü aile ve nüfus politikalarının oluşturulması ve uygulanması gerekiyor. Bu ise ancak güçlü bir iş birliği ve koordinasyon ile mümkün olacaktır. Bu hususa verilen ehemmiyetin bir gereği olarak görülen ‘Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu’nu oluşturuyoruz. Bu kurul, milli gücümüz olan nüfusumuzu dinamik tutma amacıyla, nüfus politikalarını bütüncül bir şekilde ele alacak, ulusal nüfus politikasını kurumsallaştıracak ve bir nüfus eylem planı oluşturacaktır.”

Son olarak, Aile Enstitüsü kurulacağını da hatırlatan Bakan Göktaş, “Aile ve nüfus konusundaki çalışmalarımızın veri temelli ilerlemesine ağırlık verebilmek amacıyla bir Aile Enstitüsü kuruyoruz.” ifadelerinde bulundu.

FOTOĞRAFLI


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.