Ekmek Fiyatlarındaki Artış ve Fırıncılar Federasyonu’nun Açıklamaları

Ekmek fiyatlarındaki artış, tüketicileri ve fırıncıları etkiliyor. Fırıncılar Federasyonu’nun bu konudaki açıklamaları, fiyatların neden yükseldiği ve gelecekte ne olacağı hakkında bilgi veriyor. Detaylar için makalemizi okuyun.

Yayınlama: 10.10.2024
3
A+
A-

Fırıncılar Federasyonu’ndan Ekmek Fiyatlarına Dikkat Çekici Açıklama

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son bir ay içerisinde un fiyatlarının yüzde 30 oranında artarak 630 lira seviyesinden 800 lira bandına çıktığını belirtti. Balcı, bu artışların ekmek fiyatlarında kaçınılmaz bir yükselişe sebep olacağını ifade etti.

Balcı, federasyon genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında maliyet artışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Un fiyatlarındaki artışın yanı sıra diğer girdi maliyetlerinin de fırıncıları ciddi anlamda zor durumda bıraktığını vurguladı. “Bu artışlar, ekmek fiyatında yükselmeyi kaçınılmaz kılmaktadır” diyen Balcı, şu anda ekmeklik buğdayın hasadının 14,5 milyon ton olduğunu ve buğdayın fırıncılar tarafından kullanılan miktarının 12 milyon ton civarında olduğunu aktardı.

Balcı, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin elinde geçmiş yıllara oranla önemli miktarda stok bulunuyor. Ancak sıkıntı nerede? Bu yılki hasatta kalite düşüklüğü yaşanıyor. Bazı bölgelerdeki buğdayların kalitesi istenen seviyede değil ve bu nedenle fiyatlar yükselmekte. Çiftçimizden 7,5 liraya aldığımız vasat buğday şu anda 10,5 liradan işlem görüyor; Polatlı buğdayı ise 12,7 liraya satılmakta” dedi.

‘Tarım Bakanlığı ile Konuştuk, Sonuç Alamadık’

Balcı, fiyat artışları hakkında sadece kendilerinden fedakarlık istenildiğini ve fırıncı esnafının her gelen fiyat artışını hemen ekmeğe yansıtmadığını belirtti. “Eğer temel gıda maddesi olarak bakıyorsak, diğer paydaşlarımızın da durumu böyle değerlendirmesi gerekir” diyen Balcı, gerekli önlemlerin zamanında alınmaması durumunda olumsuz etkilerin artacağına dikkat çekti.

Balcı, “Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile bu konuları görüşebiliyoruz, fakat işin esas muhatabı olan Tarım Bakanlığı ile bu konuyu konuşamıyoruz. Yapmış olduğumuz görüşme talepleri henüz sonuçlanmadı” şeklinde konuştu. 2002 yılında asgari ücretin 185 lira iken 200 gram ekmeğin fiyatının 0,25 kuruş olduğunu hatırlatan Balcı, o dönemde asgari ücretli bir vatandaşın 736 ekmek alabileceğini, bugün ise 1700 ekmek alındığını ifade etti.

‘İthal Buğdaya İzin Verilmesi Gerekiyor’

Balcı, ekmek fiyatlarındaki artışların önüne geçmek için ithal buğdaya izin verilmesi gerektiğini belirtti. “Eğer çalışmalar sağlıklı ilerlemezse ve bu artışlar devam ederse, ekmeğin kilogram fiyatının 50 liradan 60, 62,5 ya da 65 liraya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Bu durum, dar gelirli vatandaşlarımızın temel gıda maddesi olan ekmeğe olumsuz yansıyacaktır” dedi.


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.