DSÖ’den Küresel Acil Durumu İlanı

DSÖ, M Çiçeği virüsü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve halk sağlığı acil durumu ilan etti. Bu gelişmelerin sağlık üzerindeki etkilerini ve alınacak önlemleri öğrenin.

Yayınlama: 14.08.2024
5
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü’nden Maymun Çiçeği Virüsü Açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsü ile ilgili olarak önemli bir açıklama yaptı. Ghebreyesus, “DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (Maymnu çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiyesini ilettiler. Bu tavsiyeyi kabul ettim.” şeklinde konuştu.

Ghebreyesus, Maymun çiçeği virüsünün (Mpox) özellikle Afrika ve diğer bölgelerde yayılma potansiyelinin arttığını belirterek, DSÖ tarafından düzenlenen Acil Durum Komitesi toplantısının sonuçlarına dikkat çekti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Maymun çiçeği virüsü ile ilgili vakaların son on yıldır rapor edildiğini hatırlatan Ghebreyesus, “Her yıl bildirilen vaka sayısında istikrarlı bir artış gözlemleniyor.” dedi.

Geçtiğimiz yıl vaka sayısında kayda değer bir artış yaşandığını belirten Ghebreyesus, “Bu yıl şu ana kadar bildirilen vaka sayısı 14 binden fazla. Maalesef, hastalıkla ilgili 524 ölüm gerçekleşti ve bu sayı geçen yılın toplamını çoktan geçti.” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta, Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve Afrika’daki diğer ülkelerdeki Maymun çiçeği vakalarındaki artışı değerlendirmek üzere Uluslararası Sağlık Tüzüğü çerçevesinde bir Acil Durum Komitesi toplayacağını duyuran Ghebreyesus, “Bugün yapılan toplantıda komite, Maymun çiçeği virüsünün uluslararası sağlık açısından bir acil durum oluşturduğunu belirtti. Bu tavsiyeyi dikkate alarak, acil durum ilan ettim.” şeklinde sözlerine devam etti.

Ghebreyesus, komitenin tavsiyesinin, Afrika Birliği’nin de dün Maymun çiçeği virüsünün hızla yayıldığına dair kıta genelinde bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesiyle örtüştüğünü kaydetti.

Maymun Çiçeği Virüsünün Bulaşma Yolları

Maymun çiçeği virüsü, genellikle hayvanlardan ve enfekte bireylerden insanlara bulaşmaktadır. Bu virüs, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan ya da enfekte olmuş kişilerden geçebiliyor. Enfeksiyonun en yaygın bulaşma yolları şunlardır:

  • Vücut döküntülerine doğrudan dokunmak,
  • Bulaşmış giysi, çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması,
  • Vücut sıvılarıyla temas etmek.

Virüsün belirtileri, virüsü kaptıktan sonra 5 ila 21 gün arasında ortaya çıkabiliyor. Genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve titreme gibi semptomlara yol açıyor. Ayrıca, ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar da görülebiliyor.

Özel bir tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalığın tedavisi, genellikle antiviral ilaçlarla gerçekleştiriliyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içerisinde iyileşiyor. DSÖ, “maymun çiçeği hastalığı” (Monkeypox) ismini 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık kaygıları nedeniyle “mpox” olarak değiştirmiştir.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.