Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eğitim ve Gençlik Sorunları Üzerine Konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim ve gençlik sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Gençlerin geleceği için atılacak adımları ve eğitim sistemindeki dönüşümü ele alan Erdoğan, Türkiye’nin gençlerine yönelik vizyonunu paylaştı.

Yayınlama: 15.10.2024
0
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Eğitim ve Gençlik Sorunları Üzerine”

Taha AYHAN/ANKARA, (DHA) – CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, “Geçtiğimiz Cuma günü hayatlarının baharındaki iki genç kızımız, vahşi bir cinayete kurban gitti. Kimi zaman dijital platformlardan yayılan cerahatin, kimi zaman sapkın akımların, kimi zaman uyuşturucu illetinin, kimi zaman alkol belasının, kimi zaman televizyon dizilerinin özendirdiği mafya kültürünün, kimi zaman da infaz ve ıslah sistemimizdeki boşlukların bu acıların yaşanmasında rol oynadığını görüyoruz. Millet ve devlet olarak bu hadiselerin önüne geçecek adımları atmazsak, Batılı ülkelerin karşılaştığı sıkıntılarla bizim de yüzleşmemiz kaçınılmazdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, 2024-2025 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuştu. Yeni akademik yılın, üniversite camiası için, bilim ve araştırma merkezleri olan üniversiteler için, her daim ilim peşinde koşan tüm hocalar ve öğrenciler için hayırlı olması temennisinde bulundu. Erdoğan, milletin teveccühüyle ülkeyi yönetme görevini devraldıkları günden beri gündemlerinin en başına eğitimi yerleştirdiklerini vurgulayarak, “Okul öncesinden başlayarak yükseköğrenime kadar her aşamada Türk eğitim sisteminin iyileştirilmesini temel önceliğimiz olarak belirledik. Çok geniş bir yelpazede, bugün geriye doğru baktığımızda imkansız görünen nice düzenlemeyi kararlılıkla hayata geçirdik.” şeklinde konuştu.

  • 2002 yılında 76 olan yükseköğretim kurumu sayısı bugün itibarıyla 208’e ulaştı.
  • Öğrenci sayısı 2 milyondan 7 milyonun üzerine çıktı.
  • Her ilimize bir üniversite kurarak, 81 vilayetimizin hepsinde üniversite bulunmaktadır.
  • Yükseköğretim bütçesi 2002 yılında 2,4 milyar liradan, 2024 yılında 341 milyar liraya çıkarıldı.

Erdoğan, “2003 yılında yüzde 15 olan yükseköğretimde net okullaşma oranı, bugün yüzde 50’ye ulaştı. Kadınlarda yükseköğretimdeki net okullaşma oranı yüzde 14 iken, bugün bu oran yüzde 51’i buldu. Göreve geldiğimizde 64 bin civarında olan öğretim elemanı sayısı bugün 185 bine çıktı. Böylece Türkiye, öğretim elemanı sayısı bakımından OECD ülkeleri içinde 8’inci sıraya yükseldi.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin bilimsel yayın konusunda da önemli ilerlemeler kaydettiğini belirten Erdoğan, “Türkiye, bilimsel yayın bakımından 29’uncu sıradayken, bugün 17’nci sıraya yükselmiştir. Bu artış oranı elbette önemlidir, ama her zaman söylediğimiz gibi, yeterli değildir. Türk üniversitelerine yakışan, kısa vadede bilimsel yayınlarda ülkemizin ilk 10 arasına girmesini sağlamaktır.” dedi.

Erdoğan, TEKNOFEST Adana’da gördüğü manzaraların umutlarını artırdığını belirterek, “50 farklı kategoride 790 binden fazla takımın ve 1 milyon 650 binden fazla yarışmacının başvurduğu etkinlikte gençlerimizin ufkuna, heyecanına, azmine ve vizyonuna bir kez daha yakından şahitlik ettik.” şeklinde konuştu.

‘Misafir Öğrencilerin Ekonomiye Katkısı 3 Milyar Doları Buldu’

Üniversitelerde yaşanan değişimin bir diğer boyutu yabancı öğrencilerin sayısının artmasıdır. Erdoğan, “2002 yılında yaklaşık 16 bin olan uluslararası öğrenci sayımız, bu yıl 340 bini geçti. Bugün 198 farklı ülkeden gelen misafir öğrenciler, Türk üniversitelerinde eğitim görüyor. Bu öğrencilerin neredeyse tamamı kendi imkanlarıyla eğitim alıyor.” dedi. Misafir öğrencilerin Türkiye ekonomisine yıllık katkısının 3 milyar doları bulduğunu ifade eden Erdoğan, “2010’ların başında bu rakam sadece 200 milyon dolardı. Yani 15 kat civarında bir gelir artışı söz konusu.” açıklamasında bulundu.

Erdoğan, yükseköğrenim alanındaki reformların yanı sıra öğrencilere yönelik desteklerin de artırıldığını belirtti. “Yıllarca, her akademik yıl başlayınca ülkenin en önemli gündemi üniversite harçlarıydı. Bizden önceki bütün hükümetlerin kulak tıkadığı bu soruna, 2012 yılında üniversite harçlarını kaldırmak suretiyle çözüm ürettik.” şeklinde konuştu.

‘Üniversitelerimizi Eski Kötü Günlerine Döndürmeyeceğiz’

Türkiye’nin yüksek öğrenimde yakaladığı ivmenin, terörün, şiddetin ve ideolojik baskı ortamının ortadan kaldırılmasının çok önemli bir payı olduğunu kaydeden Erdoğan, “Zira huzurun olmadığı bir üniversitede ne akademik eğitim olur, ne de bilimsel çalışma için mümbit bir ortam oluşur.” dedi. Geçmişte üniversitelerin vesayet odakları tarafından istismar edildiğini belirten Erdoğan, “Bu karanlık günler artık geride kalmıştır. Ülkemizin genelinde huzur atmosferi kökleştikçe, üniversitelerimiz de asli vazifelerini daha iyi yerine getirmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, üniversitelerin, gençlerin fikri tekamülleri ve karakter gelişimlerini ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayarak, “Eğitim, ancak milli şuurla desteklendiği oranda başarılı olacaktır.” dedi. Son günlerde yaşanan üzücü olaylara dikkat çeken Erdoğan, “Gençlerimizi modern popüler kültürün insafına terk edemeyiz. Sosyal medyanın ve dijital mecraların karanlık dehlizlerinde yitip gitmelerine seyirci kalamayız.” dedi.

Sonuç olarak, Erdoğan, üniversitelerin sorumluluk alarak gençlere daha fazla sahip çıkması gerektiğine inandığını belirterek, “Her zaman söylüyorum; mazi ile ati arasında kuracağımız köprünün en önemli ayaklarından biri üniversitelerimizdir.” diyerek konuşmasını tamamladı.


Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.

Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.