Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yalova’da gerçekleştirdiği açıklamalarla anayasa değişiklikleri ve yargı reformları üzerine önemli bilgiler paylaştı. Hukuk sistemindeki yenilikler ve gelişmeler hakkında detaylı bir bakış sunuyor.
Yalova’da açılış ve ziyaretlerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, anayasa değişiklikleri ve yargı reformları üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, “Anayasamızda birçok değişiklik yapıldı. Hem yapısal hem de hak ve hürriyetler açısından, madde sayısından daha fazla değişiklik mevcut. Bu durum, anayasanın maddeleri arasındaki uyumu da bozdu. Son dönemde yaşanan tartışmalar, anayasanın farklı yorumlanmasına neden olan yüksek yargı kurullarımız arasında ortaya çıkmaktadır. Gelecekte bu tür tartışmaların yaşanmaması için, yeni, demokratik, sivil ve temel hakları öne çıkaran bir toplum sözleşmesi hazırlamak milletimize olan borcumuzdur” dedi.
Bakan Tunç, Yalova Valisi Hülya Kaya ve Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öztürk tarafından karşılandıktan sonra Yalova Merkez Camisi’nde cuma namazını kıldı. Namazın ardından, Yalova İl Genel Meclis Üyesi Burçin Tangürek’in babası Yüksel Tangürek ile Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Belediye Meclis Üyesi Bircan Çuhadar’ın babası Aydın Çuhadar’ın cenaze namazına katıldı. Yalova Valiliği ziyaretinin ardından, Yalova Adalet Sarayı Ek Hizmet Binası’nın açılışını gerçekleştirdi.
Bakan Tunç, törende yaptığı konuşmada, “Adalet mülkün temelidir. Adalet, toplumsal barış ve huzurun teminatıdır. Hakkı olana hakkını vermek ve hak edene de hak ettiği yaptırımı uygulamak, adaletin tecellisinde önemli görevlerdir. Peygamber efendimizin hadisinde belirtildiği gibi, ‘Bir saat adaletle hükmetmek, bin saat ibadetten hayırlıdır.’ Bu nedenle, adaletin kutsal bir görev olduğunu bilerek çalışan yargı çalışanlarımız için, bu mekanların da adaletin vakarına uygun olması gerekir” şeklinde ifadelerde bulundu.
Adaletin sağlanması için sadece fiziki binaların yeterli olmadığını vurgulayan Tunç, “Hukuk devleti şarttır. Bir ülkenin demokratik hukuk devleti olabilmesi için yasamasıyla, yürütmesiyle ve tarafsız yargısıyla kuvvetler ayrılığına sahip olması gerekir. Tarafsız yargının adaleti tecelli edebilmesi için de, toplumun ihtiyaçlarına cevap veren mevzuat ve bu mevzuatı uygulayacak olan insan unsuru olan hakimler, savcılar ve avukatlar önemlidir” dedi.
Tunç, son 22 yılda yargı mevzuatında önemli iyileştirmeler yapıldığını belirterek, “Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Borçlar Kanunu gibi temel mevzuatların tamamı 80 yıldan bu yana yenilenmesi gereken bir çerçevede güncellenmiştir. Bu süreçte, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda yeni suç tipleri ve teknolojik gelişmeler dikkate alınarak mevzuatımızda güncellemeler yaptık” dedi.
“4. Yargı Reformu Strateji Belgesi”nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını hatırlatan Bakan Tunç, “Bu belge, Türkiye Yüzyılı’nın Yargı Reformu Belgesi olacak. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına adım attığımız bu dönemde, toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz” diye ekledi.
Cezasızlık algısıyla ilgili düzenlemelerin de Yargı Reformu Strateji Belgesi içinde yer alacağını belirten Tunç, “Son günlerdeki tartışmalar, toplumda huzursuzluk yaratan bazı suçlar için cezasızlık algısını ortadan kaldırmak amacıyla önemli çalışmalara imza atacağız. Bu düzenlemeler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine sunulacak” dedi.
Bakan Tunç, suç işleyenlere zemin hazırlamanın özgürlük kapsamında olmayacağını vurgulayarak, “Kadına şiddet bizim kırmızı çizgimizdir. Kadınlarımızı korumalıyız ve onlara yönelik her türlü kötülük insanlığa ihanettir” ifadelerini kullandı.
Yeni anayasa çalışmaları hakkında da konuşan Tunç, “Yeni, demokratik bir anayasa yaparak, Türkiye Yüzyılına başladığımız bu dönemde milletimize olan borcumuzu yerine getirmiş olacağız. 28. dönem parlamentosunda uzlaşma sağlanarak, vesayetçi ruhu ortadan kaldıran bir toplum sözleşmesi hedefliyoruz” dedi.
Yargı kararlarına yönelik eleştirilerin önemine de değinen Tunç, “Yargıtay ve istinaf sisteminin varlığı, hatalı kararların düzeltilmesine imkan tanımaktadır. 25 bin hakim ve savcımızın fedakarca çalıştığını unutmamalıyız” açıklamasında bulundu.
Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi ile gecikmelerin önüne geçileceğini belirterek, “Hedefimiz, hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sistemidir. Özellikle arabuluculuk sistemi, yargının yükünü hafifletmek için önemli bir adım olmuştur” dedi.
Tunç, “Son bir yılda adli yargıda 2 bin 294 yeni hakim, savcı ataması gerçekleştirdik. Mahkeme sayısını da artırarak, dosyaların bir an önce karara bağlanmasını sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Son olarak, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kabinenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, insan hakları ihlalleri ve uluslararası adalet konularında duruş sergilemeye devam ettiğini vurgulayarak, “Dünya tarihine kara bir leke olarak geçen olaylar karşısında, biz daima adaletin ve hakkın yanında olacağız” dedi.
Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.
Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.