Türkiye ve Umman arasında yükseköğretim alanında önemli bir iş birliği anlaşması imzalandı. Bu anlaşma, iki ülke arasında eğitim ve araştırma alanında yeni fırsatlar sunarak, uluslararası iş birliğini güçlendirecek.
Samet ÖKSÜZ/ANKARA, (DHA) – Türkiye ve Umman arasında yükseköğretim alanında iş birliğini güçlendirmek amacıyla bir anlaşma metni imzalandı. Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) gerçekleştirilen ‘Türkiye ve Umman arasında Yükseköğretim Alanında Heyetler Arası Görüşme ve Mutabakat Zaptı İmza Töreni’, iki ülke arasındaki akademik ilişkilerin daha da derinleşmesine olanak tanıdı.
Törene katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Umman Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Rahma İbrahim Al Mahrooqi ile birlikte önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, “İki kardeş ülke olarak, yükseköğretim alanı uzun zamandır ikili ilişkilerimizin merkezinde yer almaktadır. Bu tür ziyaretler ve toplantılar, yükseköğretim alanındaki iş birliğimizi ilerletme konusunda kritik bir rol oynuyor. Çünkü burada söz konusu olan, geleceğimizin teminatı olan eğitimli bireylerin yetiştirilmesidir.” dedi.
Özvar, iki ülke arasındaki akademik ve öğrenci hareketliliğinin artacağını, bu anlaşmanın üniversiteler arasında daha sıkı ilişkiler kurulmasına olanak tanıyacağını belirtti. “2013 yılında imzalanan ‘Mutabakat Zaptı’nın genişletilmiş ve güncellenmiş bir versiyonunu imzalayarak ilişkilerimizi yeni bir seviyeye taşıyacağız. İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde faaliyete geçen Sultan Kabus Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin de iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendireceğine inanıyorum.” diye ekledi.
‘UMMAN’DAN DAHA FAZLA ÖĞRENCİ BEKLİYORUZ’
Yükseköğretim alanındaki iş birliklerini güçlendirmek için sürekli adımlar atmaya devam edeceklerini vurgulayan Özvar, “2024 yılı itibarıyla Türkiye, Avrupa Yükseköğretim Alanında Bologna karnesine göre en başarılı ülkelerden biri haline gelmiştir. Sağlık, mühendislik ve daha birçok alanda kaliteli yükseköğretim imkanı sunan Türkiye, dünya genelinde 350 bini aşkın uluslararası öğrenciyle en çok uluslararası öğrenciye sahip 10 ülke arasında yer almaktadır. 198 ülkeden öğrenciler ülkemizde eğitim görmektedir. Umman’dan da daha fazla öğrenci bekliyoruz ve bu öğrencileri ülkemizde misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyarız.” şeklinde konuştu.
Özvar, Umman hükümeti burslusu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelerde eğitim almasının, iki ülke arasındaki ilişkilerde ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. “Ayrıca, Umman’dan kamu görevlilerinin de burslu olarak lisansüstü eğitimlerini ülkemizde tamamlayabileceklerini belirtmek isterim.” dedi.
Umman Yükseköğretim, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Rahma İbrahim Al Mahrooqi ise Türkiye’yi en güçlü ortaklarından biri olarak gördüklerini belirterek, “Yükseköğretimde Türk ve Umman üniversiteleri arasında özel ilişkiler bulunmaktadır. Bu ilişkileri daha da ileriye taşımak istiyoruz. Bu iş birliğinin sadece Sultan Kabus Üniversitesi ile sınırlı kalmamasını, tüm üniversitelere yayılmasını arzuluyoruz. Özel veya kamu üniversitesi fark etmeksizin ilişkilerin gelişmesini istiyoruz. Bu nedenle beraberimde Umman üniversitelerinin rektörleri de buradalar.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından YÖK Başkanı Özvar ve Bakan Al Mahrooqi, iki ülke arasında varılan mutabakat metinlerini imzalayarak, eğitim alanındaki iş birliğinin güçlenmesi için önemli bir adım atmış oldular.
Son gelişmelerden haberdar olmak için Sivas Haberleri takip edebilirsiniz.
Sivas Haber ve Sivas Son Dakika haberlerini en hızlı şekilde öğrenmek için sivasgazetesi.com'u ziyaret edin.